Vandaag ben ik precies 15.000 dagen oud. Een bijzondere gebeurtenis waar ik voor mezelf bij stil wil staan. Het is een soort extra verjaardag die bijzonderder is dan de gewone jaarlijkse verjaardag.

De gemiddelde levensverwachting van de man ligt op 79 jaar. Omgerekend naar dagen zijn dat 28.855 dagen. Dat betekent statistisch gezien, dat met een beetje pech meer dan de helft van mijn leven op deze aarde achter mij ligt. Ik vind dat een raar en tevens naar idee.

Er schieten ineens allemaal vragen door mijn hoofd. Haal ik wel het optimale uit mijn leven? Wat heb ik tot nu toe in het leven bereikt? Wat zijn mijn dromen en kan ik ze nog uit laten komen? Zit ik nou in mijn midlife crisis?

Met de teller op 15.000 dagen kan ik best tevreden zijn met wat ik heb en heb bereikt. Ik heb een heerlijke jeugd gehad, ik heb een hbo-diploma op zak, ik heb een mooi huis, een mooie auto, een leuke vriendin en fijne vrienden waar ik vaak al jarenlang mee ben bevriend. Mijn beide ouders leven nog en zijn al meer dan 50 jaar getrouwd, ik heb een goede baan bij een mooi bedrijf waar ik leiding mag geven aan een leuk team, Ik heb ongeveer 12 jaar lang een voor mij bijzonder konijn als huisdier gehad, ik ben in 55 landen over de hele wereld geweest en heb zo veel gezien en avonturen beleefd. Ook al is dat met wat minder haar op mijn hoofd en een paar rimpels. Maar het allerbelangrijkste is: ik ben gezond.

Had ik mijn leven anders geleefd met wat ik nu weet? Nee, niet structureel anders. Misschien nog wat meer feestjes, wat meer weekendjes weg en verre reizen, misschien een tijdje werken in het buitenland. Ik denk er wel eens over na hoe mijn leven geweest zou zijn als ik bijvoorbeeld in Amerika en of Vietnam geboren zou zijn. Zou ik dan in basis dezelfde persoonlijkheid hebben? De manier hoe iemand wordt opgevoed en welke normen en waarden er worden bijgebracht bepaalt voor minstens 50% wie je nu bent. De rest ontwikkel je met de jaren. Ik zou het daarom niet weten.

Ga ik nu anders leven nu ik weet dat ik statistisch gezien over de helft van mijn leven ben? Nee, niet echt. Het herinnert me wel aan dat ik nog aan de bak moet om mijn doelen en dromen te verwezenlijken. Ik heb mezelf bijvoorbeeld als doel gesteld om minimaal 100 landen in de wereld te bezoeken. Ik zou graag nog mijn vliegbrevet willen halen, of misschien nog een keer een eigen bedrijf.

Maar alle dromen, doelen en wensen hebben enkel meerwaarde als je dat in goede gezondheid mag doen. Gezonde mensen willen alles doen en hebben, zieke mensen willen maar één ding: beter worden. Ik wens jullie allemaal een mooi en gezond leven toe.

PS. 15.000 dagen zijn 2.142,86 weken ofwel 492,77 maanden ofwel 41 jaar en 24 dagen.  :o)